Konkurranse – psykologi

Når du kommer til en konkurranse gjør ditt mentale (tanker), og hund automatisk det du gjør på trening, og du vil utføre på ditt ønsket nivå med din hund i konkurransen. Høres det flott ut?  


Konkurrerer du som du trener? Når du trener, er du kanskje avslappet, føler deg trygg, og er fokusert. Hvorfor ikke gjøre det i en konkurranse?

Play the way you practice !

Virkeligheten er at det er en stor forskjell mellom trening og konkurranse, konkurranser betyr noe for deg, å kjenne på følelsen av mestring forsvinner. Takk ja til konkuransenerver, men i en kontrollert form.
Konkurransenerver er et instinkt som har kommet på avveie, og den eneste måten å snu på den følelsen å bruke den til din fordel, det er å bli godt kjent med den.
Hvor er ditt fokus: Det er fort gjort å forveksle fokus med konsentrasjon. Fokus er noe du velger å være. Konsentrasjon er noe du føler.

Altså: Du har fokus, og er konsentrert.
Når du konkurrerer er 80%  mentalt og 20% teknikk for å lykkes, kanskje det er derfor Norsk Idrettsforbund og Forsvaret aktivt bruker mentaltrening.
Tenk deg situasjonen: hvis du bruker de 80% mentalt med fokus på konkurransenerver, og er fullt ut konsentrert på de. Hva skjer da?
Har du tenkt på hvordan din sinnstilstand er dagen før, eller på samme dag som konkurranse?
Det kan være avgjørende for hvilken plass du kommer på under denne konkurransen. Det handler om å lære seg å håndtere tanker og følelser, som igjen er skaperen av rett fokus. Selv om du tilsynelatende er rolig, har du også et kroppsminne hunden merker, er du bevisst det? Tenk deg at du løper ut av døra hjemme i fullt sinne før konkurransen, og du tror du er rolig ved start?  test ut !
Som hunder reagerer instinktivt på tingene rundt dem, er de også klar over våre følelser, ved å lese vår tanke energi. Når vi er rolige, blir de rolige. Når vi er nervøse og stresset, fornemmer de vår ubalanserte energi og vil naturligvis unngå oss eller bli forstyrret i sin jobb.